SemarakFM Radio Online Masjid

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Web Proxy
Selamat Datang ke Laman Web M.Q.T.S JHEAINS: TWU: 1000-1/1/35 Jom belajar! Niat Ikhlas > Ilmu Al Quran & Sunnah > Beramal Update Page: Arkib Dakwah MP3 SemarakFM & Aktiviti Masjid

Jangan Jadi Hamba Gajet : Renungkan


Saya memang silent masej whatsapp sebab tak terlayan dengan soalan-soalan inbox yg terlalu banyak dari group dan banyak group saya dah quit sebab tidak mampu nak beri komitment. Sebabnya nanti apa-apa kerja pun tak siap. Jadi penggunaan gajet KITA KENA CONTROL & DISPLIN.
Kalau kita tak kawal gajet ni ia akan jadi VIRUS kepada diri kita dan dia seolah-olah menjadi salah anggota tubuh kita. Sikit-sikit asyik nak tengok phone je. This is really bad. Off lah phone ketika memandu. Kita mungkin tak tau bahawa SEBENARNYA berapa ramai yang eksiden ketika memandu kerana berwhatsapp/fb termasuk kawan-kawan saya. Jadikan ini sebagai pengajaran. Yang tidak boleh nak tutup phone gunalah handfree sebab ramai yang kena saman sebab tidak guna handfree.
Saya tak silent yang bukan group whatsapp sebab ada di kalangan sahabat fb yang perlu bimbingan dan selalu msg/call saya. Contohnya muslimah di bawah ini yang asalnya dia fanatik tengok cerita korea tetapi dia dh berjaya buang 100% hobinya itu dan convert kepada baca Quran tiap-tiap malam dan keseronokkan istiqomahnya lalu dia kongsi keseronokannya itu dengan menghantar masej di bawah. Malam semalam dia baca quran awal kemudian dia sedar-sedar dah jam 12 malam.
Jadi saya pun kongsikan mesej dia ni kepada sahabat yang lain agar tiru sikit kekuatan dia lawan nafsu dari bercinta sangat nak tengok movie dan akhirnya movie dah tukar kepada Quran. 
Saya tanya dia kenapa dia berubah? Dia cakap dia takut mati dan takut mati dengan keadaan tak beramal.
Semoga cerita2 pagi sbg inspirasi utk diri kita taqwa kpd Allah dan istiqomah menjaga keimanan
# istiqomahkan zikir pagi & petang, baca sayyidul istighfar
Perkongsian cerita dari facebook  Muhamad Rizal Johari
Akif Farhan
Akif Farhan

Previous
Next Post »